reinigingsvlucht

Deze middag omstreeks 14 uur nog eens gaan kijken naar de 4 kasten. Kast nummer 1 kreeg juist wat zonlicht op het vlieggat. De drie andere kasten lagen nog in de schaduw met het vlieggat. En ja, dadelijk kwam de eerste bij naar buiten gekropen. Nog wat onwennig vloog ze omhoog, 10, 20 al gauw zo’n 30 cm van het vlieggat weg met de kop naar de kast gericht. Dan draait ze zich om en vliegt weg over de haag. Weldra beginnen er meerdere bijen naar buiten te kruipen over de vliegplank. Enkele storten neer in het gras voor de kast maar gaan dadelijk weer omhoog en vertrekken over de haag. Hooguit een minuut of drie later beginnen de bijen terug te komen en wandelen terug naar binnen. Het heeft hen blijkbaar deugd gedaan om zich te kunnen ontlasten na een lange periode van winterzit. Het gaat weliswaar maar over enkele tientallen bijen maar vermoedelijk is dit een gezond teken. Ze zien er ook gezond uit. De buitentemperatuur is volgens mijn wagen 7°C op dit moment. Ik ga toch een minimum-maximum-termometer in de bijenhal hangen. Dan kan ik dit beter controleren.

Alle vier de kasten geven een duidelijke zoemtoon bij luisteren tegen de kast met een stetoscoop. Bij kast nummer twee hoor ik de zoemtoon wel alleen aan de linkerkant duidelijk. Dat is al zo van vlak na de inwintering. Bij de voorjaarscontrole eens kijken hoe dit volk zich heeft doorgewinterd. Volgens mijn onlangs overleden schoonvader  hebben ze ook nog vermoedelijk in augustus een stille moerwissel gedaan.Toch eens benieuwd. Bij bekloppen huilen de bijen niet, er zal dus wel een moer opzitten.

Binnen enkele dagen zal ik de kasten eens wegen. Vorige maand waren ze alle 4 ongeveer even zwaar. Ondertussen heb ik een weegtoestel gebouwd om de weging wat gemakkelijker te maken.