De grote trek begint weldra.

Sinds zondag vliegen de ganzen dagelijks luid gakkend over onze tuin. Elke dag zijn ze met meer. Ondertussen bijna 100 stuks. Achter de grote groep volgen er steevast nog enkele kleine groepjes van 3 of 5 stuks. Deze achtervolgers maken veel meer kabaal dan de grote troep. Wellicht zijn het de langslapers die roepen: “Wacht op mij! Niet zo snel!”

Ze komen vermoedelijk van een grote waterplas in de buurt waar ze hebben geslapen, de Paalse Plas of het Schulens Meer. De ganse dag fourageren ze op de velden , reserves opbouwen voor de lange trek naar het zuiden. Er blijven gelukkig voldoende maiskolven achter op de velden, na de oogst.

De herfst is nu echt begonnen. En zo voelt het ook. Ik heb deze morgen een vest aangetrokken bij het buitengaan. Heb ook de laatste venkelzaden geoogst. Alle hazelnoten zijn al wel op de grond gevallen en moeten dringend worden opgeraapt. Ook de walnoten beginnen te vallen. Jaja, wij maken ons ook klaar voor de komende koude dagen.