Inwintering van bijenvolken compleet

De 4 kasten bij mijn schoonvader zijn ingewinterd. Het voederen is voorbij. Het imkerseizoen ligt nu stil tot het voorjaar. De bijen vliegen echter momenteel nog zeer hard. Naast de bijenstand staat een engelenboom of duivelswandelstok (Aralia elata) momenteel in volle bloei. Op de bruidssluier, die op het dak ligt, zitten eigenlijk zelden bijen.

080909 030

De honingzolders zijn nu al opnieuw geschilderd langs de buitenkanten. Ze staan opgestapeld als een toren en zijn nu in behandeling met ijsazijn. Onder en boven is de toren afgedicht met plastic en boven in de hoogste bak staat een schoteltje met ijsazijn te verdampen. Hierdoor worden de leeggeslingerde raampjes prima ontsmet. Volgende maand verwijder ik de plastic afdichting en gaat er onder en boven een horrengaas tegen waardoor de wasmot niet binnenkan. Een koninginnerooster onder en boven moet beletten dat er muizen kunnen binnendringen.