Broedafleggers en tussenafleggers

Vandaag heb ik de verzamelbroedafleggers nagekeken. Ze hadden op dag 8 meerdere doppen aangemaakt en enkele waren al gesloten. Al deze doppen heb ik verwijderd. De bijen hebben nu geen mogelijkheid meer om nieuwe doppen aan te maken. Maar ik heb daarom een nieuw raam met eitjes ingehangen uit het beste volk. De doppen die ze deze keer maken, leveren koninginnen die ik liever verkrijg. Dit raam was nog maar pas uitgebouwd en belegd. Het was namelijk de waswafel die dat volk vorige week kreeg in de plaats van het broedraam. Ik snij eerst met een scalpel de onderste helft van het raam uit. Van draad tot draad waardoor er een zaagsnede ontstaat door de rijen eitjes. Hierdoor kan ik de doppen dan ook gemakkelijker uitsnijden. Ze bevinden zich vooral onderaan het raam en worden dan in kooitjes in een couveuse geplaatst om te worden geboren.

Dit is een voorbeeld van zulk raam met zaagsnede.

De bijen uit de verzamelbroedafleggers zelf worden deels gebruikt voor het vullen van de bevruchtingskastjes. In deze kleine kastjes plaats ik dan een nieuw geboren koningin. Hierover later meer.

De andere volken heb ik natuurlijk ook even gecontroleerd. Ik vond zelfs nog twee volken met belegde zwermdoppen ondanks de broedafname vorige week en het opzetten van de tweede honingkamer. Om deze keer hun zwermdrift definitief te stoppen, maak ik een tussenaflegger. Ik zet hiervoor de broedbak even opzij en plaats de twee honingkamers op de bodem. Ik verwijder twee honingramen uit elke honingkamer boven elkaar en creëer zo in het midden van de kast een ruimte voor twee broedramen. Ik kies broedramen met nog veel open broed en eitjes. Ze moeten dienen als varroavangers. Boven de honingkamers komt een separator en hier boven op de broedkamer. De separator heeft een gaasbodem en een vlieggat. De bijen uit de broedkamer zijn nu volledig afgescheiden van de onderste honingkamers maar ze behouden dezelfde geur. Dit deel van het volk krijgt dus een nieuw vlieggat halverwege de kasttoren. De vliegbijen echter komen na hun vlucht terug binnen langs het onderste vlieggat dat ze herkennen. Op alle broedramen, boven en onder de separator heb ik natuurlijk de doppen gebroken. De koningin met het volk boven verliest zo haar vliegbijen, twee broedramen en hun honingkamers. Ik geef ze nog een waswafel en een raam voer ter vervanging van de weggenomen broedramen en het volk verliest zo haar zwermdrift. Onderaan trekt dit volk op die twee broedramen enkele doppen aan. Na 9 dagen worden die ramen verwijderd en gesmolten met de ingeslopen varroamijten en alle kamers worden terug geplaatst zoals vroeger. Het volk verliest zo haar zwermlust en een groot deel van de varroamijten. Het onderste deel van het volk had echter slechts twee ramen broed te verzorgen en ze kunnen zich op die manier veel meer bezig houden met de honingdracht.

Dit is de toestand van de volken gedurende 9 dagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s